Kerti virágok, fűszer-és gyógynövények, gyümölcsök kis kertben.

Olyan növényeket gyűjtök és szaporítok, melyek bírják a szabadföldi strapát. Csokraimat az általam termesztett virágokból kötöm. A fényképeket a kertemben készítem. Néhány ötletet is megosztok.

Szerkesztés alatt

Ötletek

a meggy felhasználásához

Természetesen frissen megehetjük, de ha sok van:

  • Készíthetünk belőle
    • gyümölcslevest (lent bővebben)
    • kompótot, magozva vagy maggal
    • lekvárt
    • szörpöt
    • likőrt (lent bővebben).
  • Belesüthetjük süteménybe.
  • Kimagozva lefagyaszthatjuk és később felolvasztva lehet
    • félfagyosan enni
    • gyümölcssalátába tenni
    • süteménybe sütni.
  • Kimagozva, félbevágva aszalhatjuk. (Lent bővebben.)

 

Gyümölcsleves

Gyümölcslevesre sokféle variáció létezik. A következő összeállítás egy a sok közül és nagyon finom.

Ribizlit, feketeribizlit és málnát (1:1:1) kevés víz segítségével megfőzzünk, majd szürőn átpaszírozzuk, a magok miatt. Az így kapott pépet eresszük fel vízzel, majd kimagozott meggyet, hámozott és kockákra vágott almát tegyünk még bele. Ízesítsük cukorral, örölt fahéjjal és egész szegfűszeggel. Lasan forraljuk 5-10 percig, majd 2-3 evőkanál tejfölbe keverjünk egy kicsi lisztet (ez utóbbi el is hagyható) és ezzel habarjuk be a levest. Egy percig még forraljuk és készen is vagyunk.

 

Meggylikőr

Meggylikőrt is többféle módon készíthetünk. Érett gyümölcs, jó minőségű, semleges ízű kb. 50 alkoholfokos pálinka (pl. borpárlat) és cukor mindenképpen kell hozzá. Egyéb fűszerezése ízlés kérdése. Én csak fahéjat és szegfűszeget használok hozzá. Az eredmény függ a meggy fajtájától, érettségétől a pálinka minőségétől valamint a cukor és fűszerek mennyiségétől. Ha nem ízlik az elkészült ital bármelyiket lehet még utólag hozzátenni, csak egy kicsit még érlelni kell vele.

Három módszert írok le, mindhármat kipróbáltam már.

  1. Ha nincs időnk akkor csak alaposan mossuk meg a kaccs nélküli gyümölcsöt. Tegyük egy lezárható üveg vagy műanyag edénybe. Öntsük fel pálinkával úgy hogy pont ellepje. Öntsünk rá kristálycukrot, dobjunk bele fahéj és szegfűszeg darabokat, de ne túl sokat. Fakanállal keverjük meg és zárjuk le az üveget. Kb. két hétig érleljük, de minden nap többször keverjük fel, hogy oldódjon a cukor. Leszűrve üvegekbe töltjük és jól zárjuk le, nehogy az alkohol elpárologjon.
  2. Ha több időnk van akkor magozzuk ki a meggyet. Tegyük lábasba és keverjük össze a cukorral, füszerekkel. Többször keverjük át, hogy olvadjon el a cukor majd tegyük egy nagy befőttes üvegbe és öntsük rá a pálinkát majd keverjük össze. Jól zárjuk le. Ez a módszer azért jó mert elég fogyasztás előtt leszűrni. Ha szép tiszta színű italt szeretnénk akkor kétszer szűrjük le. Az első az egy durvább szűrés, csak a nagy darabokat távolítja el. A második szűréshez tegyünk gézlapot a szűrőbe. A megmaradt alkoholos gyümölcsöt tovább tárolhatjuk befőttes üvegben.
  3. Kimagozzuk a meggyet és lábosba tesszük. Hozzáteszünk fele annyi cukrot, mint a kimagozott meggy. Beledobjuk a fahéjat és a szegfűszeget. Ezt lassú lángon főzzük össze. A meggy kiereszti a levét és jól összfőnek az ízek. Ha kihűlt szűrjük le. Tulajdonképpen szörpöt kapunk. Ha egy 7,5 dl-es üvegbe 2,5 dl szörpöt 5dl pálinkával összeöntünk akkor egy ízes de pálinka jellegű italt kapunk. Ha 4 dl szörpöt 3,5 dl pálinkával öntünk össze akkor édesebb és gyengébb likőrt készítünk. Érlelni ezt sem árt. Ez a módszer azért jó, mert az ital hamarabb elkészül és a leszűrt gyümölcs nem alkoholos, tudunk belőle sütit sütni.

Meggy aszalása 5 tálcás elektromos aszalóban:

Az aszalt meggyet magában is ehetjük csemegeként, de mazsola helyett süteménybe, túrós palacsintába is lehet használni, igaz kicsit savanykásabb.

2-2,5 kg jó érett egészséges meggyet alaposan megmosunk. Éles késsel félbevágjuk, kimagozzuk és a vágási felülettel felfelé a tálcákra rendezzük. Az első tálcát a  megrakása után már be lehet rakni a gépbe aszalódni. A következő elkészült tálcát alulra érdemes rakni. Kb. 1-1,5 óra alatt meg lehet tölteni az öt tálcát.

Fél óránként az alsó tálcát tegyük legfelülre.

Ha huzamossabb ideig nem tudjuk figyelni a folyamatot nyugodtan kapcsoljuk ki a gépet és később folytassuk az aszalást.

Néhány óra szárítás után a kisebb darabok már elkészülnek, ezért innentől kezdve folyamatosan ki kell szedegetni a kész aszalékot. Akkor jó az aszalék, ha tányérra téve zörgős hangot ad, de még hajlékony és nem már nem túl ragadós. 10-15 percenként végig kell nézni a tálcákat. Én lapos tányérra szedem az elkészült darabokat és szétterítem. Ha meghűlt rögtön befőttes üvegbe teszem és lezárom az üveget. Ebben az üvegben hűvös helyen pl. kamrában minimum egy évig eláll.

1 nap alatt elkészül. Ebben benne van az is, hogy éjszaka nem megy a gép, illetve néhányszor kikapcsolom napközben is, ha nagyon melegnek érzem.

2 kg magozatlan meggyből kb. 65 dkg aszalt meggy készül.

 

meggyaeh.jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 16
Heti: 3
Havi: 239
Össz.: 37 835

Látogatottság növelés
Oldal: Ötletek! -meggyhez
Kerti virágok, fűszer-és gyógynövények, gyümölcsök kis kertben. - © 2008 - 2024 - kertivirag.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »