Szerkesztés alatt
Ötletek
a meggy felhasználásához
Természetesen frissen megehetjük, de ha sok van:
Gyümölcsleves
Gyümölcslevesre sokféle variáció létezik. A következő összeállítás egy a sok közül és nagyon finom.
Ribizlit, feketeribizlit és málnát (1:1:1) kevés víz segítségével megfőzzünk, majd szürőn átpaszírozzuk, a magok miatt. Az így kapott pépet eresszük fel vízzel, majd kimagozott meggyet, hámozott és kockákra vágott almát tegyünk még bele. Ízesítsük cukorral, örölt fahéjjal és egész szegfűszeggel. Lasan forraljuk 5-10 percig, majd 2-3 evőkanál tejfölbe keverjünk egy kicsi lisztet (ez utóbbi el is hagyható) és ezzel habarjuk be a levest. Egy percig még forraljuk és készen is vagyunk.
Meggylikőr
Meggylikőrt is többféle módon készíthetünk. Érett gyümölcs, jó minőségű, semleges ízű kb. 50 alkoholfokos pálinka (pl. borpárlat) és cukor mindenképpen kell hozzá. Egyéb fűszerezése ízlés kérdése. Én csak fahéjat és szegfűszeget használok hozzá. Az eredmény függ a meggy fajtájától, érettségétől a pálinka minőségétől valamint a cukor és fűszerek mennyiségétől. Ha nem ízlik az elkészült ital bármelyiket lehet még utólag hozzátenni, csak egy kicsit még érlelni kell vele.
Három módszert írok le, mindhármat kipróbáltam már.
Meggy aszalása 5 tálcás elektromos aszalóban:
Az aszalt meggyet magában is ehetjük csemegeként, de mazsola helyett süteménybe, túrós palacsintába is lehet használni, igaz kicsit savanykásabb.
2-2,5 kg jó érett egészséges meggyet alaposan megmosunk. Éles késsel félbevágjuk, kimagozzuk és a vágási felülettel felfelé a tálcákra rendezzük. Az első tálcát a megrakása után már be lehet rakni a gépbe aszalódni. A következő elkészült tálcát alulra érdemes rakni. Kb. 1-1,5 óra alatt meg lehet tölteni az öt tálcát.
Fél óránként az alsó tálcát tegyük legfelülre.
Ha huzamossabb ideig nem tudjuk figyelni a folyamatot nyugodtan kapcsoljuk ki a gépet és később folytassuk az aszalást.
Néhány óra szárítás után a kisebb darabok már elkészülnek, ezért innentől kezdve folyamatosan ki kell szedegetni a kész aszalékot. Akkor jó az aszalék, ha tányérra téve zörgős hangot ad, de még hajlékony és nem már nem túl ragadós. 10-15 percenként végig kell nézni a tálcákat. Én lapos tányérra szedem az elkészült darabokat és szétterítem. Ha meghűlt rögtön befőttes üvegbe teszem és lezárom az üveget. Ebben az üvegben hűvös helyen pl. kamrában minimum egy évig eláll.
1 nap alatt elkészül. Ebben benne van az is, hogy éjszaka nem megy a gép, illetve néhányszor kikapcsolom napközben is, ha nagyon melegnek érzem.
2 kg magozatlan meggyből kb. 65 dkg aszalt meggy készül.